Kastelen

Kastelen langs de IJssel

In de Middeleeuwen was het onrustig in het grensgebied tussen Utrecht en Holland. De Hollandse IJssel vormde een grens tussen beide gebieden en vormt voor een deel nog steeds de grens tussen de provincies Utrecht en Zuid-Holland.

De graaf van Holland en de bisschop van Utrecht versterkten hun gebied met leenmannen die grond en rechten kregen. Zo ontstonden op strategische plaatsen de kastelen bij IJsselstein, Montfoort, Oudewater en Haastrecht. Samen met het verderop gelegen kasteel van Gouda vormde het een sterk bewaakte grens. (en nog verder lag bij Capelle aan den IJssel ook nog een kasteel)

De kastelen werden al in de 13e eeuw gebouwd en toen ze hun functie verloren vervielen ze al snel tot ruïnes. Van de kastelen is dan ook weinig meer over dan restanten die herinneren aan de tijd dat dit een onrustig grensgebied was en vaak zijn ook die restanten verdwenen onder de grond. In IJsselstein rest nog de toren, in Montfoort de poort en binnenplaats, in Oudewater een deel van de donjon (woontoren). De fundamenten van het kasteel Haastrecht is verdwenen onder een nieuwbouwwijk en van het kasteel van Gouda resten alleen nog maar ondergrondse gangen.

Tekening Jan de Beijer, omstreeks 1745

Kasteel van IJsselstein. Tekening Jan de Beijer, omstreeks 1745

Kasteel Montfoort,  olieverfschilderij van Jan van Goyen (1635)

Kasteel Montfoort, olieverfschilderij van Jan van Goyen (1635)

Huis te Vliet, Oudewater tekening van Roelant Roghman, 1646-47

Huis te Vliet, Oudewater
tekening van Roelant Roghman, 1646-47

Restanten van het kasteel van de Edelen van Arkel te Haastrecht. Luchtfoto gemaakt op 7 oktober 1963.  (Bron: AVIODROME Luchtfotografie)

Restanten van het kasteel van de Edelen van Arkel te Haastrecht. Luchtfoto gemaakt op 7 oktober 1963.
(Bron: AVIODROME Luchtfotografie)

Kasteel van Gouda, gezien vanaf de IJssel. Christoffel Pierson, olieverf op doek, ca 170. Dit is meer dan 100 jaar na de afbraak geschilderd!

Kasteel van Gouda, gezien vanaf de IJssel. Christoffel Pierson, olieverf op doek, ca 170. Dit is meer dan 100 jaar na de afbraak geschilderd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *